Kort verslag van ons bezoek aan het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Het is 14 juli 2022 ’s morgens tien over acht als we met een 40-tal personen met de Museum Plus Bus vertrekken naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Wat gng er vooraf?
De Museum Plus Bus rijdt voor groepen ouderen die zelfstandig geen museum meer kunnen bezoeken.
Kosteloos biedt de MPB een geheel verzorgde museale dag uit aan.

Omdat de KBO reeds eerder met de MPB op reis geweest is, had de KBO weer een uitnodiging gekregen om met de MPB een bezoek aan een museum te brengen. Welk musem is dan nog niet bekend. Op deze uitnodiging heeft de KBO positief gereageerd. En we mochten op 14 juli naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Het programma in grote lijnen:
– Vertrek in Landhorst te 08.15u
– Aankomst Museum te 10.30u
– Kopje koffie en daarna een rondleiding met een gids
– Lunch te 12.30u
– Daarna op eigen gelegenheid rondstruinen
– Terugreis naar Landhorst te 15.30u
– Aankomst Landhorst te 18.00u

En zo vertrokken we om tien over acht naar Enkhuizen. Het was een hele zit. Via Uden en Veghel naar de A2 en dan richting Amsterdam. Vandaar via de A10 oostwaarts langs Amsterdam en dan via de A7 en de N307 en de N505 naar Enkhuizen. Onderweg gelukkig geen files. Even dreigde het mis te gaan bij Beesd (50 km op de matrixborden), maar dat was maar een waarschuwing. Even terug naar 50 en toen weer naar 100.

We kwamen aan bij de achterzijde van het museum. We werden ontvangen door Willem namens de Museum Plus Bus. Daarna een kopje koffie met een lekker appelgebak. Daarna werden we in twee groepen verdeeld. Ik kwam bij de “witte groep” (de minder goed ter been zijnde). Onze gids was Gea, een ex-lerares, welke ons zeer deskundige info gaf over het museum.
Zij vertelde dat na de aanleg van de afsluitdijk de behoefte onstond om de geschiedenis van de bewoners rond de Zuiderzee op een of andere manier te bewaren. Alle gemeenten rond de voormalige Zuiderzee deden mee met de oprichting van een museum. 
In 1950 werd het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Eind jaren zestig startte de ontwikkeling van het openluchtmuseum, dat – na jaren van voorbereiding – in 1983 open ging voor het publiek. Het buitenmuseum toont het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930; de laatste periode voor de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932.
Voor het buitenmuseum werden complete gebouwen afgebroken en in het museum weer met de oorspronkelijke materialen opgebouwd.

Na de rondleiding genoten we van een eenvoudige lunch, waarna we op eigen gelegenheid het museum konden bezichtigen. 

Om half vier werden we bij de veerboot verwacht welke ons naar de hoofdingang bracht, waarna we weer de bus in stapten voor de terugreis.
Deze ging over de dijk van Enkhuizen naar Lelystad en vandaar via Almere en de A27 naar de A2 onder Utrecht. Vandaar weer via den Bosch, Veghel en Uden naar Landhorst. Omdat er bij Odiliapeel een ongeluk gebeurd was kregen we nog even een “toeristisch tochtje” door de bossen van Odiliapeel, waardoor we pas om kwart over zes thuis waren.

Rest mij het bestuur van KBO Landhorst te bedanken voor hun inzet waardoor we een zeer mooie dag hadden. 

 

 

Klaar voor de start.
Aan de koffie !
Rondleiding.

Een boot van de zogenaamde Bruine Vloot.